VAD ÄR TREDJEPARTSLOGISTIK (3PL/TPL)?

Vi kastar enkelt med uttrycket tredjepartslogistik och 3PL men det är inte självklart att alla vet vad det innebär. För att reda ut de största frågetecknen kommer här en enkel förklaring av begreppet.

Tredjepartslogistik (3PL) handlar om att en tredje part anlitas för att utföra logistiska tjänster mellan varuägare/säljare och mottagare/köpare – det sker en outsourcing. Både säljaren och/eller köparen kan var för sig anlita en tredje part som levererar logistiska tjänster för dennes räkning. I praktiken kan således flera olika tredjepartsleverantörer vara involverade i en transaktion mellan en säljare och en köpare.

Vanliga tjänster att lägga ut på en tredje part är transporter, lagring/plockning och tullhantering. I folkmun har 3PL allt mer blivit synonymt med outsourcing av just lager-/plocktjänster. Men i verkligheten är alltså även transporter och tullhantering också 3PL-tjänster.

Tredjepartsleverantören ska ta ansvar för att hantera uppdragsgivarens varor på ett så effektivt och kvalitativt sätt som möjligt. Förhoppningsvis bättre än vad uppdragsgivaren klarar på egen hand. Detta möjliggörs vanligen av att tredjepartsleverantören skapar en kundanpassad lösning med de tjänster som uppdragsgivaren önskar.

Genom att lägga ut logistiska tjänster på en tredje part kan varuägaren och/eller köparen fokusera på sin kärnverksamhet – istället för att lägga tid och resurser på själv utföra logistiktjänster.

Kontakta oss:

Är du intresserad av att veta hur vi kan effektivisera ditt flöjde?
Tveka inte på att höra av dig till info@nowaste.se .

 

Kontakta oss
close slider
Vill du söka jobb? Ansökningar tas inte emot via detta formulär utan vänligen skicka via hemsidan: Meny/Sök jobb
sv_SESvenska