E-DROP OCH DEN NYA BREVLÅDAN

Dela inlägget

Tempererade leveransskåp kan bli en lika stor revolution som brevlådan en gång i tiden. Tänk dig att allt du beställer på nätet hamnar i samma skåp, vid din tröskel. Från mjölk till sneakers. Slippa fara kors och tvärs för att hämta upp paket.

Vi bad E-drops vd Susanne Hjorthagen att berätta om en fyra år lång resa som gått ut på att utveckla och lansera en produkt för morgondagen. Här lägger hon ut texten om E-drop, en unik lösning som snart kan finnas vid din tröskel.  

”Hur lång tid tar det att utveckla någonting helt nytt från scratch och lansera det på marknaden? Hur långt är ett snöre? Svaret är att det alltid tar mer tid än man tror. Trots att man tycker att man tar i och bygger in luft i tidplanen. 

2018 visade vi den första prototypen av E-drop på en logistikmässa. Det skulle ta fyra år av tester och utveckling innan vi var redo för en bredare lansering i höstas. Då till en målgrupp som vi inte ens hade sett framför oss när vi startade.  

Susanne Hjorthagen, vd E-drop

Jag landade, lite av en slump, på Nowaste Logistics 2018. Johan Kallin berättade om sin framtidsvision och jag fastnade för hans engagemang. Om hur framtidsresan byggde på att människor skulle trivas och utvecklas. Om hur ledarna behövde förstå sig själva för att kunna förstå andra. Att företaget skulle växa när individerna växte. Det kändes rätt. 

E-drop var en idéskiss när jag tog över projektet. Det fanns en insikt: vi måste kunna lösa logistiken kring den ökande handeln av livsmedel på nätet på mycket smartare och mer resurseffektiva sätt.  

Redan 1766 sattes den första brevlådan upp i Berlin. Inte många fattade vad man skulle ha den till. Men när England 1840 gav ut världens första frimärke hände det grejer. Det banade väg för brevlådans stora genombrott. Ingen behövde möta upp en brevbärare, posten fanns där och väntade på en när man kom hem.  

Det var lite så Nowaste hade tänkt med E-drop. Vi skulle utveckla en helt ny typ av brevlåda, anpassad till digitaliserat samhälle där E-handeln bara växer för varje år som går. Den nya brevlådan skulle vara ett kylskåp, som kunde ta emot både paket och kyld och fryst mat. Allt du handlar på nätet finns där och väntar på dig när du kommer hem.  

Jag triggades av att få bygga något i princip från grunden. Hårdvaran som krävs för tjänsten, affärsmodellen, organisationen. Nowaste visste förstås mycket om teknik och plattformar, om varuflöden och IT-lösningar. Jag hade en massa erfarenhet från produktutveckling och industrialisering. Men när man är först med något så kommer det dyka upp trösklar. Vi har fått stanna, backa och lösa nya utmaningar flera gånger om. 

En sak har varit viktig för mig: inställningen att problem är kul. Då finns det ju något att lösa, att utveckla! Och det roliga med att bygga från grunden är att man får göra allt. När man bara är några få som bygger så får man ägna sig åt produktutveckling och affärsmodeller, men man får också hugga i och ta hand om saker som kanske inte ingår i den normala arbetsuppgiften. Vi har vassa systemutvecklare som kan skriva grym kod, men de har också stått ute i ösregn och testat saker skarpt. Ett kylskåp för utomhusbruk kan vara en utmaning i ett land som Sverige, där det är stor skillnad på nord och syd, på årstid och årstid. 

Just nu fokuserar vi på att hjälpa hemtjänsterna i svenska kommuner att spara tid och pengar. Kommuner som målgrupp ligger ganska långt ifrån den privatperson vi ursprungligen såg framför oss. Men E-drop kan göra stor nytta för hemtjänsterna, som vill ägna sig åt kärnverksamheten, det vill säga omvårdnad. Drömmen om ett brett publikt genombrott finns kvar; lite som när brevlådan gjorde succé för snart 200 år sedan”.

Läs mer

Den bekväma exilen i Thailand är över Conny Palmkvist fick hemlängtan Inte bara efter Sverige och svenskarna utan det var också en längtan tillbaka till Nowaste Logistics en företagskultur och gamla kära kolleger Den 2 april återinträder Nowastes första vd i företaget och blir produktionsledare när den nya terminalen invigs

Det var tvära kast i livet när Erla Edvardsdottir hamnade som systemutvecklare på Nowaste IT nbsp 8211 Jag jobbade som hudterapeut när vi bodde på Island För sex år sedan bestämde vi oss för att testa nya saker Annat land annat språk andra grejer Vi tog med oss barnen på