FRAMTIDENS LOGISTIK

Dela inlägget

Vi behöver ett helt nytt system för hur vi försörjer ett samhälle med varor. Det menar Johan Kallin, vd på Nowaste Logistics. Vi är mitt uppe i ett paradigmskifte, framdrivet av e-handeln, accelererat av pandemin. Men logistiken dras med vad Kallin kallar en ”extrem ineffektivitet” och hävdar att en del av lösningen finns i – lastbilen.  

E-handeln omsätter globalt över 4 biljoner USD och tar tillväxtkliv med omkring 30 procent för varje nytt år som passerar. En allt större del av försäljningen i detaljhandeln flyttas online. Förra året e-handlade svenska konsumenter varor för 146 miljarder kronor. Inom vissa branscher dominerar redan e-handeln. Den svenska elektronikhandeln har över 50 procent av sin försäljning där. Dagligvaruhandeln var sist ut på nätet, men ökar nu kraftigt.

Det är tydligt att vi är mitt uppe i ett paradigmskifte som påverkar oss alla. Det händer på alla marknader världen över, i samtliga branscher. Även om man kommit olika långt på olika håll så pekar kurvorna åt samma håll var du än kollar. Samtidigt ökar våra krav på enkelhet och bekvämlighet. E-handeln måste införlivas i våra övriga liv, det som pågår när vi handlar mjölk, köper sneakers, kör våra barn till skolan och funderar över vad mamma behöver på äldreboendet. Det måste bli mycket enklare att få varorna levererade direkt hem till dörren, och de måste levereras dit på långt mycket mer resurseffektiva sätt. Vi kan inte fortsätta att köra omkring i gamla hjulspår, vi behöver bli mer omtänksamma.

Johan Kallin, vd, Nowaste Logistics

Det heter ofta att vi har en brist på transportkapacitet men ställ dig vid en stor väg och fundera över hur många fordon som kör omkring på luft. Vi missar en gigantisk kapacitet när transporterna inte samordnas. Dessutom glömmer vi ofta våra egna körsträckor mellan hemmet till mängder av olika butiker och köpcentrum.

Jag tror att vi behöver tänka oss en E-hub, eller snarare många E-hubbar. Dit kommer alla varor. Där samordnas allt. Beställ hem din matkasse via den digitala plattformen. Den finns där ihop med pennorna som skolan beställt. Dit kommer också dina sneakers och din medicin. På hubben samverkar det privata och det offentliga. Där finns alltid en mängd av de vanligast förekommande varorna tillgängliga för leverans med kort varsel. Fram på vårkanten vänder sig den lokala sparrisproducenten till hubben och prissätter och marknadsför sina egna produkter på plattformen, utan mellanhänder.

När varan du beställt kommer till hubben så scannas den och du kan välja hur du vill göra. Hämta den på plats, expressleverans till dörren, kanske leverans med cykelbud för det mest miljövänliga alternativet. Eller så låter du varan komma till dig gratis med den ordinarie slingan som alltid går. Då anländer varan när det passar bäst in i de samordnade rutterna, säkert och smidigt tillsammans med annat du beställt. Slingan används för leveranser till äldreomsorgen, förskolan, det offentliga, men når också privata adresser. Om man kan samordna transporter på det här sättet minskar man mängden transporter dramatiskt. Och dessutom skulle du inte behöva vara hemma mellan vissa klockslag för att ta emot en viss typ av leverans.

Vi jobbar redan med en tjänst som vi kallar för E-drop. Det är ett uppkopplat, tempererat leveransskåp som skulle fungera utmärkt i kombination med de här hubbarna jag talar om. Skåpen kan vara små och anpassade för enstaka villor och se ut ungefär som en snyggt designad luftvärmepump på fasaden. Men de kan också vara stora och centralt placerade i ett nytt kvarter med bostadsrätter. Poängen är att du kan få dina matvaror levererade direkt hem till dig utan att riskera att gurkan i matkassen på farstukvisten fryser till is på vintern eller att kycklingen i matkassen härsknar på sommaren. Kylkedjan är intakt. Du hämtar dina varor precis när det passar dig och behöver inte vänta på någon leverans.

Under det senaste året har E-drop främst gjort skillnad för några av de kommunala hemtjänsterna runt om i landet. Helsingborg och Kristianstad var snabbast på banan, men nu lanseras E-drop på bred front. Skåpen placeras där äldre bor, eller där vårdpersonal utgår ifrån. Leveranser lämnas där och kan plockas upp när det passar. Personalen kan tillsammans med kunden handla livsmedel digitalt och behöver inte lägga tid på att åka till närbutiken utan kan lägga den tiden på omvårdnad. Det finns också en trygghet i att det är välbekant personal som plockar upp och levererar livsmedlen, inte ständigt nya transportörer. Alla kan, vill eller vågar inte öppna sin dörr för ett bud.

Vi behöver se på logistiken på nya sätt. Jag tror att fyra kriterier måste uppfyllas. Hemleverans måste vara ett alternativ, det måste vara väldigt säkert, slingorna måste vara tempererade och klara av både kylda och frysta livsmedel och slutligen måste systemet vara oberoende. Som privatperson så struntar du i vem som kör ut grejerna.

Samordning kan ge enorma effekter. Mindre trafik på gatorna, lägre miljöpåverkan, enklare och mer bekvämt för oss konsumenter. Men det bygger på att vi river gamla murar och isolerade försörjningskedjor och tänker nytt. Tänker man efter lite kan lastbilen – traditionellt sett som en miljöbov – faktiskt vara framtidens miljöhjälte!

Läs mer

Den bekväma exilen i Thailand är över Conny Palmkvist fick hemlängtan Inte bara efter Sverige och svenskarna utan det var också en längtan tillbaka till Nowaste Logistics en företagskultur och gamla kära kolleger Den 2 april återinträder Nowastes första vd i företaget och blir produktionsledare när den nya terminalen invigs

Tempererade leveransskåp kan bli en lika stor revolution som brevlådan en gång i tiden Tänk dig att allt du beställer på nätet hamnar i samma skåp vid din tröskel Från mjölk till sneakers Slippa fara kors och tvärs för att hämta upp paket Vi bad E drops vd Susanne Hjorthagen